24 Ekim 2016 Pazartesi

PORTAKAL KABUKLU PEYNİRLİ KURABİYE

Yine hiç un kullanmadan oluşturduğum enfes ve sağlıklı bir lezzet. Dışarıda olduğumuzda, yanımızda bulundurabileceğimiz bir lezzet üstelik.
MALZEMELER:
3 çay bardağı dolusu portakal kabugu rendesi
1 çay fincanı ıslatılarak rondolanmış kuru fasulye
1 çay bardağı süt kaymağı
1 çay fincanı peynir rendesi
3 adet yumurta
1 çay bardağı susam
YAPILIŞI:
Tüm malzemelerimizi kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Pasta kağıtlarının içerisine yerleştirerek fırına sürüyoruz. 170-200 derece arası bir isıda yaklaşık 20 dakika firinliyoruz.
Sonuç mükemmel oldu.
Denemek isteyenlere, afiyet olsun dileklerimle...

26 Eylül 2016 Pazartesi

Tavada Kabaklı Börek

3 adet yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı akşamdan ıslatılmış kuru fasulye
1,5 çay bardağı peynir rendesi
1 adet orta boy kabak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber 
1 çay kaşığı zerdeçal (isteğe göre) 

19 Eylül 2016 Pazartesi

KÖZ BİBERLİ SAHANDA YUMURTA

Yumurtayı pek çok şekilde tüketiriz. Pek çok sebze ile...bu da közlenmiş biberler ile yaptığımız yumurtamız. Hem görünüm müthiş, hem de lezzetli enfes oldu doğrusu.
MALZEMELER:
4 adet köz kırmızı biber.
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyagi
Bir fiske karabiber
İsteğe göre tuz
YAPILIŞI:
Tavada tereyağını hafifçe eritiyoruz Önceden közleyip buzdolabında beklettigimiz biberlerimizi tavada çevirip kenar kısımlara doğru diziyoruz. Ortadaki boşluk kısma yumurta kırarak kısık ateşte pişiriyoruz. Karabiber de dökerek servise sunabiliriz.
En önemli detay ise, ocağı fazla yüksek ısıda açmayarak yağın yanmasına fırsat vermemek.
Afiyetle...

7 Eylül 2016 Çarşamba

Mercimekli Yoğurt Çorbası

MALZEMELER:
2 su bardağı kesilmiş süt
2 yumurta
1 su bardağı mercimek
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Mercimekleri iki su bardağı su ilavesi ile kısık ateşte pişiriyoruz. Diğer tarafta yumurtalarımızı kesilmiş olan sütümüze çırparak yediriyoruz. (2 su bardağı yoğurdu bir bardak su ile açarak da aynı sonuca ulaşabiliriz.)
Haşlanmış olan mercimeklerimizi ve diğer tarafta hazırlamış olduğumuz yoğurtlu sosumuzu karıştırarak, kaynatıyoruz. (çorbayı daha kıvamlı olarak tüketmeyi tercih edenler, karışıma iki yemek kaşığı un tarhanası veya un ilave edebilirler.)
En fazla beş dakika kaynatmak yeterli. Üzerine zeytinyağı ve tereyağını hafifçe eriterek ve lütfen yakmadan, nane, kekik ikilisi ile buluşturuyoruz.
Şifa ile...

4 Eylül 2016 Pazar

Kuru Fasulyeli Tuzlu Kek

MALZEMELER:
3 adet yumurta
8 yemek kaşığı yoğurt
8 yemek kaşığı kuru fasulye (ıslatılıp,daha sonra öğütülecek)
Yarım çay bardağı sıvı yağ (sızma zeytinyağı tercih ettim ben)
3 yemek kaşığı tereyağı
Bir çay fincanı rendelenmiş peynir
1 tatlı kaşığı karbonat
Bir yemek kaşığı limon suyu (karbonatın üzerine damlatarak köpürmesini sağlamak için kullandım)
2 yemek kaşığı çörek otu
YAPILIŞI:
Kuru fasulyemizi ıslatarak yaklaşık yedi sekiz saat bekletiyoruz. Sonrasında yıkayıp süzüyoruz. Bu işlemin ardından mutfak robotunda parçalayarak küçük parçacıklar haline getiriyoruz.
Yumurtalarımızı kuvvetli bir şekilde çırparak köpük haline getiriyoruz. Diğer malzemelerimizi de ilave ederek, yaklaşık 28-30 cm çapında bir fırın kabına döküyoruz karışımı.
Yaklaşık 170 -190 derece civarında bir ısı ile 20 - 25 dakika kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkınca bir müddet dinlendirip servise sunabiliriz.
Afiyet olsun...

12 Temmuz 2016 Salı

Kuru Fasulyeli Tarhana

1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
Bir buçuk çay bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI:
Kuru soganlarımızı ve fasulyelerimizi rondoda sırası ile parçalıyoruz. Diğer malzemeleri de ilave ederek homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırıyoruz.
Sonrasında mayalanma sürecini bekliyoruz. Mayalanma süreci, içinde bulunduğumuz iklime ve damak zevkimize  göre değişebilir. Biz tarhana çorbasını oldukça ekşi olarak tüketmeyi tercih ediyoruz. Bu sebeble bir hafta veya on gün civarında mayalandırmayı tercih ediyorum ben. Mayalanma aşamasında her gün karıştırarak hamurun üzerinde kabuk bağlamasını engelliyoruz.
Aslında bu aşamadan sonrası klasik un tarhanasında olduğu gibi gelişiyor. Hijyenik bir ortamda kurutmak ve sonrasında toz haline getirmek.

19 Haziran 2016 Pazar

HURMALI İNCİR TELEMESİ


Her şey bir restoran menüsünde sağlıklı bir arayış içinde iken başladı diye hikayemsi bir girişle başlamak geldi içimden. Hani incirle yapılan pek çok tatlı duyuyorum da bir meyveyi meyve olarak yemek daha mantıklı diye düşündüğüm için, denemekten  uzak duruyordum hep. Fakat bu tatlımızın içine ilave etmiş olduğumuz tereyağı ve kaymak ile öylesine besleyici özellikler katıyoruz ki...bu özellikler tatlının glisemik indeksini de düşürüyor ayrıca. Üstelik pişirme işlemi gerektirmemesi de ayrı bir güzellik. Yine hiç rafine şeker kullanmadan ve hiç un kullanmadan...

MALZEMELER:

10 adet incir
5 adet hurma
Yarım su bardağı süt
150 gr tereyağı
150 gr hurma
İsteğe göre tarçın

YAPILIŞI:

İncirlerimizin arasını açarak yıkama işlemiden sonra robotta süt ve hurma ile parçalıyoruz. Kullanmış olduğunuz incirin türüne göre süt miktarını bir-iki yemek kaşığı artırmamız gerekebilir. Sonra bu karışımımızı genişçe bir kap içerisine alarak sırası ile kaymak ve tereyağını yediriyoruz. Tereyağı biraz daha katı kıvamlı olduğu için onu ikinci sırada ilave edelim. Ben bu işlemi yaparken çatal ile ezmeyi tercih ettim. Bu aşamada biraz sabır gerekiyor. Ama emeğinize değecek güzel bir lezzet yakalıyorsunuz.
Hazırlama işlemi bu aşamalardan ibaret yalnızca. Şimdi uzunca bir müddet dinlendirmemiz gerekiyor buzdolabında. Sonrasında çeşitli şekillerde sunumlar yapılabilir. Ben ceviz ve kurutulmuş hindistan cevizleri ile sunum yapmayı tercih ettim. Gitmiş olduğum mekanda böğürtlen sosu ile sunum yapılmıştı. Ama ben yapay bir aroma kullanmak istemediğim için tercih etmiyorum doğrusu bu tarz bir sunumu. Hatta düşüncemi mekandaki şefe de ilettim.
Ve afiyet olsun...


FIRINDA PEYNİRLİ PATLICAN


Patlıcanı pek çoğumuz etli olarak tüketmeyi deneriz çoğunlukla. Kızartma yaparız, kimi zaman da közleyerek nefis salatalar yaparız. Patlıcan her şekilde güzel oluyor genellikle. Ama bu tarif te bir başka güzel oldu, Bu şekilde peynirli olarak hazırlamak fikri bir yakınıma ait. Denemeye değer ve çok pratik hazırlanan bir lezzet doğrusu.

MALZEMELER:

3 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy kuru soğan
3 adet sivri biber
1 çay bardağı peynir rendesi ( kaşar peyniri ve beyaz peynir karışımını tercih edebilirsiniz)
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

Patlıcan, kurusoğan ve biberlerimizi zardan biraz daha irice doğrayarak yağlı kağıt içerisinde fırınlıyoruz. Yaklaşık yarım saat ve kırk dakika civarı fırınlamak yeterli oluyor. Sonra 25-30 cm çapında bir fırın kabına aktarıyoruz. Diğer taraftan domateslerimizi minik doğrayarak, suyunu çektirecek şekilde pişiriyoruz. Domateslerimize yağ ve tuz ilave ederek sebzelerimizin üzerine döküyoruz. En üst kısıma hazırlamış olduğumuz rende peynirleri serpiştirerek tekrar fırına sürüyoruz. Bu aşamada peynirler kızarana kadar fırında kalması yeterli oluyor.
Ve afiyet olsun!

KARPUZ KABUKLARI İLE DONDURMA



Sevdiklerinize sürpriz ve sağlıklı bir lezzet tattırmaya hazır mısınız:) İnanılmaz pratik, inanılmaz sağlıklı ve bir o kadar da yepyeni bir lezzetimiz burada. Hani karpuzların kabuklarını atarız ya hep çöpe. Ama kimi zaman da karpuz kabukları ile güzel reçeller yaparız. Hatta ben salata yapmayı bile denemiştim bir zamanlar. Şimdi tam da karpuza yakışan bir lezzet deniyoruz. Karpuz gibi ferahlatıcı ama fazla şeker içermediği için karpuzdan daha sağlıklı bir dondurma elde ediyoruz.

MALZEMELERİMİZ:

3 dilim karpuz kabuğu
100 gr kaymak
50 gr antep fıstığı içi(isteğe göre)

YAPILIŞI:

Karpuz kabuklarının dışındaki yeşil kısmı hafifçe soyarak karpuzun şekerli kısmı ile kabuk arasında kalan pembe tonlarındaki kısmını ayırıyoruz. Olabildiğince küçük parçalar halinde doğrayıp, buzlukta donduruyoruz. Tam olarak donduğuna emin olduktan sonra, mutfak robotumuzun içine alıp kaymak ilavesi ile parçalıyoruz. Homojen bir karışım elde edinceye kadar çırparak, tekrar buzluğa alıp dinlenmesini sağlayabiliriz. İsteğe göre karışıma antep fıstığı ilave edebiliriz.

Çok aşırı şeker içermeyen, kaymak ilavesi ile de besin değerini artırmış olduğumuz buz gibi bir lezzet elde etmiş oluyoruz.
Denemek isteyenlere, afiyet olsun dileklerimle.

15 Haziran 2016 Çarşamba

SİYEZ UNLU PEYNİRLİ KURABİYE


Unu ne kadar az kullanabilirim, un kullanmadan sağlıklı lezzetler elde edebilir miyim sorularına Ramazanda açlığımızı  nasıl bastırmalıyız soruları da eklenince yeni ve alternatif lezzet arayışları da kaçınılmaz oldu. Kolayca siyez unu temin etmenin (İstanbul Halk Ekmek Büfelerinde satılıyor)heyecanı ile giriştim bu lezzeti denemeye. Her ne kadar Siyez unu kullanmış olsam da, Karatay hocamızın "Buğday şekerdir" sözlerini unutmadım tabii. Mümkün mertebe az un ile son derece sağlıklı ve özellikle son derece doyurucu kurabiyeler elde etmiş oldum.

MALZEMELERİMİZ:

1 su bardağı siyez unu
1 su bardağı yağlı köy peyniri
1 çay bardağı tereyağı (büyükçe bir çay bardağı olmalı)
1 adet yumurta

YAPILIŞI:

Oda sıcaklığındaki yumurta ve tereyağımıza un ve peynir rendesi ilavesi ile katı bir hamur elde ettim. Daha sonra hamurumuzu 1 saat civarı dinlendirdim (tercihen buzdolabında). Ben kurabiyelerimize uzun şekiller vermeyi tercih ettim. 170-200 derce civarı fırında yaklaşık 20 dakika pişirdim.
Tattırmış olduğum herkes tarafından çok beğenildi.Şunu da hemen belirtmeliyim ki Siyez unu marketten aldığımız unların verdiği görünümü vermiyor. Biraz kuruca oluyor hazırladığımız lezzetler. Bu da bir kurabiye için güzel bir özellik aslında. Yerken dökülürcesine bir gevreklik verdi yani.
Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun diyorum.



14 Haziran 2016 Salı

UNSUZ KURABİYE


Kuru meyveleri ve kuruyemişleri rondoda parçalayarak hamurunu elde ettiğimiz, yemesi çokca zevkli bir o kadar da sağlıklı kurabiye denememiz başarılı bir lezzeti yakaladı doğrusu.
MALZEMELER:
1 çay bardağı dut kurusu
6 adet gün kurusu kayısı
Yarım çay bardağı yaban mersini
1 çay bardağı ceviz içi
1 adet yumurta
150 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı olarak ilave edilmese de olur)
YAPILIŞI:
Kurabiyemizi hazırlarken kuru meyvelerimizi bir kaç saat önceden az su ile ıslatmakta fayda var. Sonrasında güçlü bir robot yardımı ile meyvelerimizi parçalayarak kurabiyemizin hamurunu hazırlamaya başlıyoruz. Cevizleri parçalarken fazla ezilmemesine dikkat etmeliyiz. Cevizlerimizi bıçak ile doğramak daha sağlıklı bir sonuç verebilir. Veya robotumuzun düşük hızında parçalamayı da tercih edebiliriz.
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve yumurta ilavesi ile hamurumuzu toparlayarak ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz. Elimizde bastırarak yuvarlayarak fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Yaklaşık 170-200 derece civarı fırında maximum 20 dakika pişirerek sunuma hazırlayabiliriz.
Biz sunum esnasında pudra şekeri kullanmayı tercih ettik (çocuklarımızın damak zevki için) Ama kullanmasak daha sağlıklı olurdu tabii ki.
Bu sağlıklı lezzet toplarımızı denemek isteyenlere afiyet olsun dileklerimle...

10 Haziran 2016 Cuma

MASUM KEK



MALZEMELER:
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
10 adet, orta boy gün kurusu kayısı
1 adet elma
1 paket kakao (25 gr'lık paket)
2 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı işlem görmemiş un
1 tatlı kaşığı karbonat
YAPILIŞI:
Öncelikle yumurtaları buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmek üzere hazırlıyoruz. Süt ve gün kurusu kayısılarımızı ise rondoda parçalıyoruz.
Kuru malzemelerımizi ilave edip, karbonatın üzerine bir kaç damla limon sıkıp köpürmesini sağlıyoruz. Elmalarımızın ise kabuklarını soyarak minik minik doğruyoruz.
Sonrasında tüm malzemelerimizi çırparak önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika civarı pişiriyoruz. Ben baton kek kalıbı kullanmayı tercih ettim. İsteğe göre 30 cm çapında tepside de pişirilebilir.

15 Mayıs 2016 Pazar

SÜZME YOĞURTLU LAHANA SALATASI

Bir yerlerde bu tarz bir lahana salatası var, mı bilmiyorum ama, böyle hayal edip  yaptım diyebileceğim enfes bir salata oldu.
Malzemeler:
Lahananın özellikle göbek kısmından bir buçuk su bardağı rondodan geçirilmiş lahana
1 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı Sumak
1 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ (mayonez niyetine kullandım yağı)
YAPILIŞI:
Öncelikle süzme yoğurt ve sızma zeytinyağımızı baharatlar ile birleştirerek homojon bir karışım elde ediyoruz. Sonrasında rondodan geçirmiş olduğumuz lahanaları bu karışıma ilave ederek servise sunabiliriz.

9 Nisan 2016 Cumartesi

PEYNİRLİ KURU BİBER

Kurutmalar geleneğimizdir bizim. Yöresine göre, envai çeşit sebze kurutularak diğer mevsimlerde tüketilmek üzere hazırlanır.
Oldukça ilginç isimleri de oluyor. Bunlardan aklımda kalanlar; kılıksız aş ve çaput.
Genellikle salçalı olarak sunulur. Ben de bugün kendimce, peynirli ve yumurtalı olarak denemek istedim. Oldukça hafif bir sunum oldu. Özellikle kahvaltılar ve çay saatleri için, önerilebilir bir lezzet diyebilirim.
MALZEMELER:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 şu bardağı haşlanmış kuru biber
4 yemek kaşığı tulum peyniri (peynir olarak, farklı türler tercih edebilirsiniz)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı biberiye (faydalarını öğrendiğimden beri, pek çok yemekte kullanmaya çalışıyorum.)
YAPILIŞI:
Tava içerisine yağ ve haşlanmış biberlerimizi birlikte alarak hafifçe soteliyoruz. Bunu yaparken ısıyı fazla yükseltmeden birbirine harmanlamaya çalışıyoruz. Ardından baharatlarımızı ilave edip kısa bir müddet demlendiriyoruz. Son olarak peynir ilavesi ile bir müddet harmanladıktan sonra, yumurtamızı da kırarak karıştırıp kıvam bulmasını bekliyoruz.
İsteğe göre sıcak veya soğuk olarak servise sunabiliriz. Soğuk olarak tüketilirse limon güzel bir aroma veriyor Bunuda not olarak eklemiş olayım.
Denemek isteyenlere, afiyet olsun dileklerimle...

27 Mart 2016 Pazar

KURU FASULYELİ LEZZET TOPLARI

Sağlıklı lezzetler üretmek adına denemelere devam ediyoruz. Hani şu çok sevdiğimiz ev yapımı çikolata topları vardı ya. Biz bu lezzet toplarını Karatay beslenmesine uyarlamaya çalıştık.
Tek sorun, kuru fasulyeleri haşlamak gibi ufak bir ön hazırlık gerektiriyor olması. Bu sorunu da buzlukta haşlanmış fasulye bulundurarak giderebiliriz diye düşünüyorum.
Tarifimize geçmeden önce, denemeyi Emine Feyza arkadaşımızın  gerçekleştirmiş olduğunu hemen belirteyim. Kıvamını güzel tutturmuş doğrusu.
Umarım deneyenler tadını da çok beğenirler.
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı hindistan cevizi
150 gr süt kaymağı veya krema
2 yemek kaşığı bal (ben burada 5 adet gün kurusu kayısıyı hafifçe ıslatıp rondoda parçalamayı tercih ederdim doğrusu)
2 yemek kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
Yarım armut veya elma
YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri robot ile parçaladıktan sonra cevizden biraz küçük boyutta topcuklar haline getiriyoruz. Daha sonra, isteğe göre fıstık parçaları veya hindistan cevizi ile kaplayarak sunuma hazırlıyoruz.
Afiyet olsun...

11 Şubat 2016 Perşembe

KIRMIZI BİBER SOSLU SİYAH FASULYE SALATASI


Pek çok besinin siyahına şahit oluyorum son zamanlarda. Özellikle diyet listelerinde boy gösteriyorlar. Kilo vermek isteyen bir insanın beslenmesinde gerçek mânâda ne kadar yeri var bu besinlerin bilemiyorum...
Bugünlerde bir markette, diyet olduğu söylenen ürünler indirime girince; ben de bazı siyahları denemeye karar verdim. Öncelikle nasıl kullanıldığını bilmediğim bir fasulye türü olmakla birlikte, siyah fasulyeyi ilk olarak salata şeklinde deneme isteği duydum. 
Salatalar çok güzel besinler,  kuru soğan da çok yakışıyor salatalara. Yalnız kuru soğan veya sarımsaklı bir besini tükettiğimizde, toplum içinde olmamız söz konusu olduğunda sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntıdan yola çıkarak, pek çok salatayı soğansız hazırlamayı deniyorum. İşte siyah fasulyeyi de bu şekilde hazırlamaya çalıştım.
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış siyah fasulye
1 çay bardağı doğranmış köz biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kaya tuzu
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limon suyu
YAPILIŞI:
Fasulyelerimizi parmakla ezilecek hale gelinceye kadar haşladım. Yazdan kalma kırmızı biber konservelerimizi de üzerine ilave ettim. Ardından tüm baharatlarımızı ve limon-zeytinyağı karışımımızı da ilave ederek, haşlanmış brokoli çiçekleri işle servise sundum.
Bugün evimizde olanlarla bu salatayı yapmış oldum. Farklı malzemeler olsa onlarla da denerdim. Fakat bu şekilde kesinlikle muhteşem oldu. 
KURU FASULYE / SİYAH FASULYE
Çok geniş bir araştırma konusu olduğunu düşünmekle birlikte, iki fasulye arasındaki dikkat çekici farkın yağ oranları olduğunu gördüm. Mesela Siyah fasulye, kalori dağılımında; kalorinin % 3'ünü yağdan alırken, kuru fasulye % 38 ini yağdan alıyor. Bunun dışında diğer değerleri incelediğimizde, pek de dikkate alınacak farklar olmadığını görüyoruz. İçermiş oldukları yağ değerleri  tamamen uzmanların değerlendirmesine kalıyor tabii ki. 
Afiyetle...

10 Şubat 2016 Çarşamba

ŞEKER İLAVESİZ KAKAOLU PUDİNG


Epeyden beri denemeyi tasarladığım bir tatlı idi bu. Rafine şeker ilave etmeden ve de un kullanmadan bir tatlı elde etmek istiyordum. Hani ne de olsa insan zaman zaman tatlı yemek ihtiyacı hissediyor insan. Özellikle de kilo vermek için çabalarken bir tatlı ihtiyacına yenilip günler süren beslenme disiplinini bozmak, epey bir zarar veriyor bünyemize...İşte böyle zamanlar için tasarlanmış bir tatlı olarak düşünebiliriz bu tarifi.
Neler kullanmamış oldum dersek; vanilya yok, rafine şeker yok, un yok, nişasta yok!!!
MALZEMELER:
4 adet kayısı kurusu (doğal şeker tadı için kayısı kullanmayı uygun gördüm ben)
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı narenciye unu (narenciye ununu nasıl elde ettiğimi ayrı bir yazı ile anlatacağım)
1 yemek kaşığı kakao (tepeleme dolu)
1 tatlı kaşığı tarçın ( tercihen, tüm tatlılarda kullanıyorum)
YAPILIŞI:
Kayısılarımızı akşamdan soğuk su ile ıslatıyorum. Tıpkı, Karatay hocamızın soğuk komposto tarifinde olduğu gibi.

Sabaha kadar soğuk suda bekletilmiş kayısılarımızı rondo ile parçalayarak tatlımızın doğal şekerini elde ettim.
Sonrasında diğer malzemelerimiz ile karıştırarak kısık ateşte bir çırpıcı yardımı ile pişirdim. Kayısılarımızda minik parçacıklar kalmıştı aslında. Bunun önüne geçmek istiyorsak, kayısıları iki güne kadar buzdolabında bekletebiliriz. Tabii su içinde olmak koşulu ile...
Kesinlikle sağlıklı olduğunu düşündüğüm, tatlı krizlerini teskin eden; sağlıklı bir alternatif olmuştur umarım.

27 Ocak 2016 Çarşamba

UNSUZ KANEPE


Hani ekmek yemiyoruz,  un yemiyoruz ya; yer elmalarını görünce böyle bir lezzet denemeyi düşündüm birden. Sevgili anneciğim, nefis bir salçalı ezme hazırlayıp göndermiş...o gün bugündür dolapta bekleyip duruyor.
Nedense insanın aklına hemen güzel bir ekmek geliyor ezmeyi görünce... Epey bir müddet dolapta bekledi etmemiz. Ama şimdi biliyorum ki,  yer elması ile birbirinden nefis kanepeler hazırlayabilirim. Hazırlaması oldukça pratik oluyor. Öyle kanepe hamuru ile uğraşmak filan gerekmiyor yani :)
En minik ve en düzgünlerinden seçmeye çalıştığım yer elmalarını ovuşturarak tertemiz yıkadıktan sonra, fazla siyahlıklarını aldım üzerinden. Ama kabuklarını soymaya çalışmadım. Sonra da yaklaşık yarım cm lik dilimler halinde doğradım.
Bundan sonrası damak zevkinize kalmış artık. Anneciğim salçalı ezmenin cevizlerini oldukça iri olarak ilave etmişti. Bu sebeple, çok düzgün olmadı sürerken. Ama lezzet doyumsuz olmuştu.
Denemek isteyenlere,  şimdiden afiyet olsun diyorum...

25 Ocak 2016 Pazartesi

BROKOLİ KÖFTESİ


Denedikçe neler de buluyor insan. Amaç kesinlikle sağlıklı beslenmek. Sağlıklı beslenirken de bunu keyifli ve lezzetli hale getirmek...
Bu tarifimiz Sinem  arkadaşımızdan. 
MALZEMELER:
500 gr brokoli
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet yumurta
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kaya tuzu
1 yemek kaşığı kimyon
150 gr mozerella peyniri ( isteğe göre, farklı peynir türleri ile değişim yapılabilir)
YAPILIŞI:
Brokolimizi irice parçalayarak hafifçe haşlıyoruz. (tercihen, buharda pişirilmesi önerilebilir)
Brokolilerin fazla suyunu sıkarak çatal yardımı ile ezilir. yumurta peynir ve baharatlar ile karıştırarak, köfte şekli verilir. 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. 
Sıcak veya soğuk olarak sunum yapılabilecek, arzuya göre üzerine limon sıkarak servis yapılabilecek muhteşem bir lezzet elde edeceksiniz.
Afiyet olsun...

ŞAM USULÜ PATLICAN





Sevgili annemin Suriyeli bir komşusundan esinlenerek hazırlamış olduğu farklı bir lezzet... o yöredeki ismi nedir tam olarak bilmiyorum ama Sağlıklı beslenmeye uygun olduğunu düşünüyorum.
MALZEMELER:
1 kg mini patlıcan (isteğe göre, farklı patlıcanlar kullanılabilir)
1 baş sarımsak
1 su fincanı ceviz içi
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
1 su bardağı sızma zeytinyağı
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı biber salçası
YAPILIŞI:
Salçadaki tuz ve patlıcanların haşlanmış olduğu suda
ki tuzun yeterli olduğunu varsayıp ayrıca tuz ilave etmiyoruz.
Patlıcanları ortalarından karnıyarık yaparcasına keserek, tuzlu suda haşlıyoruz. Üzerine bir ağırlık koymak sureti ile içindeki fazla suyun süzülmesini sağlıyoruz. (bir gece sabaha kadar, üzerinde ağırlıkla bekletilir)
Sonrasında diğer malzemeleri ince salata misali doğrayıp harmanlayarak, patlıcanların arasına yerleştiriyoruz. 

3 Ocak 2016 Pazar

EV YAPIMI NEFİS ÇİKOLATA


İçerisinde rafine şeker kullanmadan, tamamen ev yapımı ve muhteşem ötesi çikolata.
Malzemeler mi ;) kakao yağı, kakao ve gün kurusu kayısı... Gerisi, yalnızca emek ve sevgi.
MALZEMELER:
100 gr kakao yağı
5 yemek kaşığı kakao
8 adet gün kurusu kayısı
YAPILIŞI:
Gün kurusu kayısılarımızı, 2 saat öncesinden ıslatarak yumuşamalarını sağlıyoruz.  Daha sonra robot da parçalıyoruz.
Kakao yağını benmari usulü eritiyoruz. Kakao tozu ve ezmiş olduğumuz kayısılar ile karıştırıyoruz. Karıştırma işlemini yalnızca kaşık ile yapıyoruz. İstediğimiz türde kalıplara dökerek şekil almasını bekliyoruz.
Şekil alma aşamasında veya sonrasında buzdolabına koymamıza hiç gerek yok. En fazla bir buçuk- iki saat içinde çikolata formuna girmiş oluyor zaten.
Afiyetle...