Pek çok besinin siyahına şahit oluyorum son zamanlarda. Özellikle diyet listelerinde boy gösteriyorlar. Kilo vermek isteyen bir insanın beslenmesinde gerçek mânâda ne kadar yeri var bu besinlerin bilemiyorum...
Bugünlerde bir markette, diyet olduğu söylenen ürünler indirime girince; ben de bazı siyahları denemeye karar verdim. Öncelikle nasıl kullanıldığını bilmediğim bir fasulye türü olmakla birlikte, siyah fasulyeyi ilk olarak salata şeklinde deneme isteği duydum.
Salatalar çok güzel besinler, kuru soğan da çok yakışıyor salatalara. Yalnız kuru soğan veya sarımsaklı bir besini tükettiğimizde, toplum içinde olmamız söz konusu olduğunda sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntıdan yola çıkarak, pek çok salatayı soğansız hazırlamayı deniyorum. İşte siyah fasulyeyi de bu şekilde hazırlamaya çalıştım.
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış siyah fasulye
1 çay bardağı doğranmış köz biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kaya tuzu
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım limon suyu
YAPILIŞI:
Fasulyelerimizi parmakla ezilecek hale gelinceye kadar haşladım. Yazdan kalma kırmızı biber konservelerimizi de üzerine ilave ettim. Ardından tüm baharatlarımızı ve limon-zeytinyağı karışımımızı da ilave ederek, haşlanmış brokoli çiçekleri işle servise sundum.
Bugün evimizde olanlarla bu salatayı yapmış oldum. Farklı malzemeler olsa onlarla da denerdim. Fakat bu şekilde kesinlikle muhteşem oldu.
KURU FASULYE / SİYAH FASULYE
Çok geniş bir araştırma konusu olduğunu düşünmekle birlikte, iki fasulye arasındaki dikkat çekici farkın yağ oranları olduğunu gördüm. Mesela Siyah fasulye, kalori dağılımında; kalorinin % 3'ünü yağdan alırken, kuru fasulye % 38 ini yağdan alıyor. Bunun dışında diğer değerleri incelediğimizde, pek de dikkate alınacak farklar olmadığını görüyoruz. İçermiş oldukları yağ değerleri tamamen uzmanların değerlendirmesine kalıyor tabii ki.
Afiyetle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder