14 Kasım 2014 Cuma

BUĞDAY KISIRI


Bu lezzet denemesini yapmaktaki amacım daha az parçalanmış bir malzeme ile çok sevdiğimiz kısırı yeniden ve glisemik indeksi düşük bir şekilde hazırlamak. Hani "un ufak olmuş besinler istemiyoruz" diyor ya sayın Canan Karatay... Bu un ufak olma kavramından yola çıktım hazırlarken. Lezzeti zirvede oldu gerçekten. Glisemik indeksi de söylenildiği gibi düşüktür umarım. Bence bol turşu ve salata ile muhteşem olur sunumu.
MALZEMELER:
2 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
2 demet maydanoz
2 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 tatlı kaşığı sumak
3 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
3 yemek kaşığı salça
1 adet limon
2 adet sivri biber
2 adet küçük boy kuru soğan
YAPILIŞI:
Soğanlarımızı minik küpler şeklinde doğruyoruz. Aynı şekilde maydonozlarımızı da doğrayıp hazırlıyoruz. Maydanoz miktarı biraz çok gibi görünse de inanılmaz güzellik kattı lezzetimize. Sonrasında haşlanmış buğdayımıza sırası ile bütün malzemeleri karıştırıp iyice harmanlıyoruz. Dilerseniz baharatları ve salçayı ayrı bir kapta karıştırarak da buğdayımıza ilave edebiliriz... Böylesine pratik bir  hazırlanışı var kısırımızın...
Afiyet olsun.

11 Kasım 2014 Salı

CİDEBE

Acı Samandağ biberi ile daha da bir lezzetli oldu Cidebe'miz.

Küçüklüğümden kalan hatıralarda böyle bir yemek vardı. Sevgili anneciğim yapardı zaman zaman. Malatya yöresine ait bir lezzet bu. Şimdilerde pek bilinmese de sağlıklı beslenme söz konusu olunca anlam kazandı bu yemek. Bir tür pilav denilebilir aslında... Zahmetsizce hazırlanıyor üstelik. Karatay beslenmesinde ise yer tutabilecek bir lezzet.
MALZEMELER:
1 su bardağı aşurelik buğday
3 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Buğdayımızı yıkayarak üzerine çıkacak kadar su ilavesi ile bir taşım kaynatıyoruz. Sonrasında ocağı kapatarak kendi suyunu çekmesini bekliyoruz. Bu işlemi sürekli kaynatarak da yapabiliriz fakat bu şekilde olunca daha için için demleniyor ve lezzetli oluyor. Kendi suyunu çektikten sonra zeytinyağı ve tereyağı karışımını bir tencerede yakmadan eritiyoruz. Buğdayımızı da ilave edip kısa bir müddet demlendiriyoruz. İki tatlı kaşığı kimyon ve tuz ilave ederek sunuma hazırlıyoruz. Bir tatlı kaşığı kimyonu da üzerine serpmeyi tercih ettim ben.
Afiyet olsun.

10 Kasım 2014 Pazartesi

SİMİTCE

Bu lezzeti de çok sevdiğim bir yakınım için denedim. Simit yemek istediğinde bir alternatif aradığını söyledi. Adına simitce dedim. Tadına yiyenler karar verecek:) Ve tabii ki hiç un kullanmadım bu tarifte de...

MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
2 adet yumurta
1 çay bardağı susam
YAPILIŞI:
Bir yumurtayı ve bir yumurtanın sarısını köpürterek çırpıyoruz. Haşlanmış buğdayı ilave ederek yağlamış olduğumuz krep tavasında pan kek büyüklüğünde pişiriyoruz. Arka taraflarını da aynı şekilde pişirerek soğumasını bekliyoruz. Ayırmış olduğumuz yumurta akına arkalı önlü yatırarak ardından susama batırıyoruz. 250 derece de ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi dakika pişiriyoruz. 
Ve:) Afiyet olsun...

6 TAHIL KARIŞIMLI PİLAV



Bu tarifimiz Almanya'da yaşayan bir yakınımdan. Son derece pratik bir hazırlanışı var. Tahıl karışımını  yıkayarak bir taşım kaynatıyoruz. Sonrasında ocağı kapatıp kendi halinde suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyunu tamamen çektiğinde bir miktar tereyağı ile harmanlayarak servise sunuyoruz. Özellikle Reyhan bitkisi bu pilava renk ve lezzet kattı. 
İçindeki tahıllar:
Weizen BUĞDAY
 Roggen ÇAVDAR
 Dinkel KIZILCA BUĞDAY
Hafer YULAF
Gerste ARPA
Hirse DARI
Afiyet olsun:) 


6 Kasım 2014 Perşembe

UNSUZ VE ŞEKERSİZ TATLI DENEMESİ



Bu denemeyi kakaolu olarak hazırlamayı düşünmüştüm aslında. Lakin kakaomuz kalmamış olunca sade olarak yaptım. Bence fena olmadı. En önemlisi de glisemik indeksi düşük bir lezzet elde etmiş oldum. Zamanla kakaolu olarak da denemeyi düşünüyorum tabii ki.
MALZEMELER:
1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday
2 adet yumurta
1 çay bardağı kayısı kurusu
1 çay bardağı fındık
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında)
YAPILIŞI:
Kayısılarımızı minik küpler halinde doğruyoruz. Yumurtalarımızı çatal ile omlet kıvamında çırparak
diğer malzemeleri yumurtamıza ilave ediyoruz. Yaklaşık 25 cm çapında bir kap içerisinde(tepsiyi yağlıyoruz.) 250 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

17 Ekim 2014 Cuma

KARNABAHARLI OMLET

Bir Karatay diyetidir başladık. Ve bu diyetimize bağlı olarak sebzeler ile farklı lezzetler denemeye devam ediyoruz. Karnabaharı hazır haşlamışken bu lezzeti de test ettik. Sonuç tek kelime ile MÜKEMMEL oldu. Buyrun tarifimiz.
MALZEMELER:
2 adet yumurta
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı haşlanmış karnabahar
1 kahve fincanı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI:
Karnabaharı buharlı pişirici de haşladıktan sonra ufak parçalara ayırıyoruz. Yumurtayı çırptıktan sonra  baharatları ve karnabaharı ilave ediyoruz. Isınmış olan yağa ilave edip kapağını kapatıyoruz. Önce bir tarafını kızartıp daha sonra diğer tarafını kızarttıktan sonra servise sunuyoruz.  
Afiyet olsun!

30 Eylül 2014 Salı

BEYAZ LAHANA SALATASI


Aslında yıllardan beri yaparım bu salatayı. Pek çok kişiye garip gelmekle birlikte tattıklarında beğenilen bir lezzet oldu her zaman... Şimdilerde "Karatay diyeti" diye yeni bir gündemimiz olunca beyaz lahana salatamı hatırladım yeniden. Oldukça pratik olarak hazırlanabilen bir salata bu. Yalnızca lahanayı bütün iken parçalamak zor geliyor her zaman. Ona da katlanacağım artık.:)

MALZEMELER:
Yarım kg. beyaz lahana
1 tatlı kaşığı kimyon (Lahananın şişkinlik veren etkisini azaltıyor)
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon tuzu(Arzuya göre limon tuzu ilave edilmeyebilir.Salatanın fazla sulanmasından hoşlanmadığım için tercih ediyorum ben)
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 adet limon
2 adet salatalık

YAPILIŞI:
Lahanaları yaklaşık yarım cm kalınlığında doğradım. Rondo ile parçalayarak yapmayı denediğim zamanlarda oldu, fakat lahananın gevrek bir yapısı olduğu için ezilir gibi oldu lahanalar. Sonrasında baharatlarını karıştırıp zeytinyağı ve limon sosu ile harmanladım. Salatalıkları ise dekor olarak kullandım.
Afiyet olsun...


14 Eylül 2014 Pazar

SÜTLÜ KABAK ÇORBASI



   MALZEMELER:
1 Adet orta boy kuru soğan
2 Adet orta boy kabak
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz(ben kaya tuzu kullanmayı tercih ediyorum)
1 tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi(kullanmasak da olur. Ama sütlü yemeklere oldukça yakıştırıyorum bu lezzeti)
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı krema (isteğe göre)
Üzeri için peynir rendesi. Ben yöresel peynir rendesi kullanmayı tercih ettim.
  YAPILIŞI:
Öncelikle soğanlarımızı mini küpler şeklinde doğrayıp sıvı yağın içinde hafifçe solduruyoruz. Önce hızlı ateşte sonra kısık ateşte yapmayı tercih ediyorum bu işlemi.Böylece yağımız yanmadan soldurmuş oluyorum soğanları. Ardından kabaklarımızı ortasından dörde böldükten sonra yarım santim genişliğinde doğrayıp soğanlarımıza ilave ediyoruz. Bir müddet de kabaklarımızı kavurup unumuzu ilave ediyoruz. Yaklaşık iki buçuk-üç su bardağı su ilavesi ile kaynamaya bırakıyoruz. En fazla 15 dakika sonra kabaklarımız yenilecek kıvama gelmiş oluyor. Bu aşamada Kabakların bir kısmını çorbanın içinden ayırıp tencerede kalan kısmı el blenderinda parçalıyoruz.Süt ve krema ilavesinden sonra baharatlarını da katıyoruz. Son olarak ayırmış olduğumuz kabakları tencereye ilave edip servise sunabiliriz. Çorbamız sıcak halde iken tabaklarımıza peynir rendesi ilave etmeyi unutmuyoruz tabii ki.
Afiyet olsun.






BESMELE İLE


Mutfaktan hiç çıkamayan hallerim ve bitmek bilmeyen denemelerim ile buradayım...hemen hemen hiç bir tarifin orijinaline sadık kalmadan yaptığım lezzetler; her şeyden önce sağlıklı yaşam için. Büyüklerimizden görüp öğrendiğimiz yemeklerin yapılışı ve mutfakta hali hazırda var olan malzemelere bağlı kalarak hazırladığımız lezzetler mutfakta vakit geçiren pek çok kişinin aşina olduğu durumlar olsa gerek.
Zaman zaman da olsa denemiş olduğum lezzetleri buradan paylaşabilmeyi diliyorum...
Vira Bismillah!